Motion v akci

Chtěl jsem zkusit, jak bude fungovat moje prastará web kamera TRUST 13405-02, když ji připojim k linux serveru. Moje představa byla stream z mojí pracovny přímo na stránky. Jako ideální pomocník k tomuto je malá aplikace Motion. Po jednoduché instalaci apt-get install motion jsem se vrhl na konfiguraci.

Jako první je potřeba v konfiguráku standardně umístěném v root/.motion/motion.conf rozběhnout daemona. Stačí nastavit daemon on. Největší problém bylo zprovoznění web kamery tak, aby ji motion vůbec zaregistroval. Toto se u mé webky podařilo zavedením knihovny před spuštěním Motion. LDPRELOAD=/usr/lib/i386-linux-gnu/libv4l/v4l2convert.so motion. V tuto chvíli začne Motion fungovat a při změně obrazu ukládat screenshoty do root adresáře. To se dá změnit nastavením targetdir v configu. Na volitelném portu se dá v configu parametrem webcam_port nastavit mjpeg stream, který už jednoduše zachytíme pomocí VLC pluginu.

K funkci i mimo lokální síť je potřeba nastavený port přemostit v routeru tak, aby stream vylezl i za brány lokální sítě.

Výsledek vidíte níže (namířeno na můj router).

Update1: Po menších problémech jsem ještě doinstaloval „v4l-utils“ pro lepší možnosti konfigurovatelnosti.
1) v4l2-ctl –list-ctrls //zjistíme, co můžeme na kameře měnit
2) v4l2-ctl –set-ctrl xxx=x //nastavíme hodnotu
Já jsem si nastavil „gain-automatic“ na 1, čímž se mi všechny hodnoty mění automaticky.

Update2: Nic nevidíte, protože prohlížeče přestaly podporovat VLC plugin…